Szybki pyszny jabłecznik: Przepis na smaczną i łatwą do przygotowania szarlotkę

Szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na pyszny jabłecznik

Jesień to doskonały czas na pieczenie ciast z jabłkami. Jednym z najpopularniejszych wypieków na bazie jabłek jest szarlotka. Dziś podamy najlepszy przepis na szybkie i łatwe do wykonania jabłecznik. Przekonaj się sam, jak łatwo można przygotować pyszne ciasto jabłkowe!

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 5 dużych jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder do posypania

Łatwa i szybka preparacja

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj keksówkę o wymiarach 20×30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
  4. Dolej stopione masło i wbij jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Umyj, obierz i pokrój jabłka w cienkie plasterki. Skrop je sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
  6. Na dnie keksówki ułóż równą warstwę ciasta, a na niej jabłka. Przykryj resztą ciasta.
  7. Wstaw keksówkę do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
  8. Wyjmij jabłecznik z piekarnika i zostaw go do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Jakie są korzyści?

  1. Szybkość i łatwość przygotowania – ten przepis to idealne rozwiązanie dla zabieganych lub mniej doświadczonych w kuchni.
  2. Świeże jabłka – pyszne ciasto jabłkowe to idealny sposób, aby spożyć więcej owoców w diecie.
  3. Budowanie relacji międzyludzkich – pieczenie wspaniałych ciast z rodziną lub przyjaciółmi to doskonała okazja do spędzenia wspólnego czasu.
  4. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni – to przepis na ciasto, które nie wymaga skomplikowanych składników lub zakupów.

Podsumowując, oto przepis na pyszny jabłecznik, który zostanie przyjęty z uśmiechem przez wszystkich, którzy spróbują go upiec. Prosty i szybki w przygotowaniu, to ciasto z pewnością zachwyci. Gotowanie to przyjemność, a przygotowanie takiego jabłecznika to czysta radość!