Dieta glutenowa: Jak radzić sobie z nietolerancją glutenu

Dieta bez glutenu: Jak radzić sobie z nietolerancją glutenu

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu. Jest to dolegliwość, która uniemożliwia spożywanie produktów zawierających gluten. Co to jest gluten? To białko, które występuje w pszenicy, żyta oraz jęczmieniu. Spożycie glutenu powoduje u osób z nietolerancją objawy takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, a także problemy z trawieniem. Jak radzić sobie z nietolerancją glutenu?

  1. Dieta bezglutenowa – co można jeść?

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu powinny unikać w diecie produktów zawierających pszenicę, jęczmień oraz żyto. Warto jednak wiedzieć, że istnieją alternatywne produkty, które nie zawierają glutenu. Do takich produktów należą:

  • kukurydza
  • ryż
  • ziemniaki
  • kasza jaglana
  • proso
  • amarantus
  • quinoa
  • soczewica
  • fasola
  • groch
  1. Jak przygotować posiłki bez glutenu?

W przypadku przygotowywania posiłków dla osoby ze znaczną nietolerancją glutenu należy zwracać szczególną uwagę na składniki, z których przygotowujemy posiłki. Warto zastąpić tradycyjne mąki zbożowe mąkami bezglutenowymi, takimi jak mąka ryżowa, gryczana czy ziemniaczana. Wszelkie gotowe wyroby, takie jak chleb bezglutenowy, należy kupować w sklepach ze zdrową żywnością.

  1. Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Podczas zakupów należy szczególnie zwracać uwagę na oznaczenia produktów, które kupujemy. Produkty bez glutenu muszą mieć na etykiecie informację „bezglutenowy” lub „bez zawartości glutenu”. W przypadku produktów, które nie mają takiej informacji, należy pamiętać o przeczytaniu składu i unikaniu produktów zawierających pszenicę, żyto oraz jęczmień.

  1. Jak radzić sobie poza domem?

Osoby z nietolerancją glutenu powinny pamiętać o tym, że w restauracjach oraz na przyjęciach mogą pojawić się produkty zawierające gluten. Dlatego warto wcześniej skontaktować się z restauracją lub organizatorem przyjęcia i upewnić się, czy będą dostępne posiłki bezglutenowe. W przypadku gdy nie jest to możliwe, warto mieć zawsze przy sobie jakieś bezpieczne produkty, takie jak batony zbożowe lub orzechy.

  1. Podsumowanie

Nietolerancja glutenu to choroba, która utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jednak dzięki odpowiedniej diecie i właściwym przygotowaniom można z nią sobie poradzić. Ważne jest przede wszystkim świadome podejście do wyboru produktów spożywczych oraz wymagający styl życia, który umożliwi osobom z nietolerancją glutenu pełne i zdrowe życie.