Fasola należy do roślin strączkowych i zawiera w swoim składzie wiele wartościowych witamin mikroelementów, błonnika i białka. Białko roślinne zawarte w roślinach strączkowych, m.in. w fasoli jest jednym z głównych źródeł białka w diecie wegetarian i wegan. Wraz ze wzrostem świadomości społecznej oraz wieloma chorobami wynikającymi z nadmiernego spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych, rośnie jednocześnie popyt na warzywa, owoce i rośliny strączkowe. Zatem warto przyjrzeć się bliżej fasoli, aby poznać jej niezwykłe wartości, z których nasze babcie już dawno temu czerpały garściami.
Fasola wartości odżywcze
Fasola zawiera w swoim składzie dużo potasu, fosforu i wapnia, niektóre gatunki zawierają kwas foliowy, żelazo, selen i cynk. Zawiera lekkostrawną skrobię oraz substancję, która hamuje rozrost tkanek nowotworowych. Jest bogactwem rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cholesterolu w organizmie oraz reguluje pracę jelit.
Mimo że fasola podobnie jak inne rośliny strączkowe zawiera wiele drogocennych składników, nie każdy powinien ją spożywać. Zjadana w dużych ilościach fasola powoduje wzdęcia i gazy, to tez niewskazana jest dla kobiet w ciąży, matek karmiących lub osób z problemami jelitowymi. Zamiennikiem łatwiej strawnym może być dla tej grupy siostra fasoli, a mianowicie fasolka szparagowa, która najsmaczniejsza jest w sezonie letnim, jednak dostępna całoroczne w postaci mrożonej. Posiada mniej kalorii i jest lekkostrawna, najsmaczniejsza z podsmażoną bułką tarta na maśle.
Czy fasola z puszki jest zdrowa?
Fasola jest smaczna, jednak jej przygotowanie jest dosyć czasochłonne, podobnie jak suchy groch, fasola wymaga wcześniejszego moczenia, a następnie długiego gotowania. Szybszą alternatywę mogą stanowić przetwory z puszki, fasola z puszki jest gotowa do spożycia tuż po otwarciu. Należy jednak pamiętać, że wnętrze puszki zawiera substancję o nazwie bisfenol (BPA), która może oddziaływać na funkcjonowanie układu hormonalnego, powodować otyłość, cukrzycę i zaburzenia układu nerwowego.