Ciastka potrójnie czekoladowe są bardzo czekoladowe, chrupiące na wierzchu i ciągnące w środku. Z wyglądu przypominają trochę brownies. Są też bardzo szybkie w wykonaniu i posmakują wszystkim, którzy chociaż w niewielkim stopniu lubią wypieki mocno czekoladowe. Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że są to ciastka dla prawdziwych czekolado maniaków.
Poniżej została przedstawiona wersja z brązowym cukrem, ale można też wypróbować zamiast niego cukier kokosowy. Ciastka są wtedy bardziej aromatyczne.
Warto też obtoczyć przed pieczeniem każde ciastko w cukrze, lub je nim posypać – wtedy ciastka po upieczeniu są bardziej chrupiące.
CIASTECZKA POTRÓJNIE CZEKOLADOWE.
Składniki:
– 125 g miękkiego masła
– 160 g brązowego cukru do wypieków
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 185 g mąki
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 35 g kakao
– 85 g posiekanych rodzynek (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)
– 95 g mlecznych chipsów czekoladowych lub posiekanej mlecznej czekolady
– 75 g białych chipsów czekoladowych lub posiekanej białej czekolady
– 75 g ciemnych chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
1. Miękkie masło zmiksować z cukrem, jajkiem i ekstraktem z wanilii do uzyskania puszystej masy maślanej. Najpierw zmiksować samo masło z cukrem i cukrem waniliowym, a dopiero potem dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać.
2. Do ubitej masy wsypać pozostałe suche składniki i wymieszać.
3. Na końcu wmieszać czekoladę i rodzynki.
4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
5. Między ciastkami zostawić spore odstępy, takie ok. 5 cm, ponieważ podczas pieczenia ciastka mocno się rozrosną.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na funkcji góra – dół przez ok. 10 minut.
7. Ciastka po upieczeniu są bardzo miękkie i się rozpadają, należy uzbroić się w cierpliwość i zostawić je na blaszce przez kilka minut do ostygnięcia, potem można je już przełożyć do wystudzenia na kratkę.