Pomidory i ogórki na talerzu

Sałatki niezmiennie kojarzą się człowiekowi z dietą odchudzającą, jednak powinno się zmienić to myślenie na „smaczne dostarczenie witamin i minerałów”. Jako że sałatki opierają się właśnie na mieszanie zdrowych produktów, warto jest je przyrządzać, niekoniecznie decydując się na zrzucenie kilogramów, ale stale, by były częścią menu. Jaką można przygotować, kiedy najdzie ochota? Prosta sałatka z pomidorami i ogórkami sprawdzi się do obiadu, jak i na lunch do pracy.

Zaklęta moc witamin

Przygotowanie sałatki nie nastręczy nikomu trudności, jednak należy wiedzieć, dlaczego warto sięgać po niektóre składniki i z nic tworzyć właśnie taką miskę pełną zdrowia. Dotyczy to również pomidorów i ogórków, które mają większy wpływ na ludzki organizm, niż czasami można by sądzić.

Pomidory powinno się na stałe umieścić w swojej diecie ze względu na zawarty w nich likopen, czyli organiczny związek chemiczny mający działanie przeciwutleniające. Spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, ma wpływ na poprawę procesu trawienia, przyczynia się do wzmocnienia odporności, jak również chroni przed szkodliwym działaniem słońca.

Ogórki są niskokaloryczne, sprawdzą się więc na diecie odchudzającej, a przy tym zawierają sporo wody, wpływają więc na nawodnienie organizmu, szybko gaszą pragnienie. Ich spożywanie wykazuje działanie przeciwnowotworowe, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 1 średni ogórek
  • 1 cebula
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie

Cebulę obrać, umyć. Ogórka i pomidory umyć.
Pomidory pokroić w półplasterki.
Cebulę pokroić w piórka.
Ogórek pokroić w półplasterki, skropić 50 mililitrami soku z cytryny.
Po 5 minutach pomidory, cebulę i ogórka wrzucić do jednej miski.
W miseczce połączyć ze sobą gęstą śmietanę i majonez, dodać pieprz i sól do smaku, wymieszać. Przygotowany sos wylać do miski z warzywami, dokładnie wymieszać.

Podawać jako dodatek do dania obiadowego lub jeść samodzielnie, ewentualnie z pieczywem.